Selecteer een pagina

Startersprijs 2017: De laatste weken gaan in. 

De finalisten zijn:

  • Patrick Smol – ’t Kookhuys
  • Michka Chel – Kookstudio Hoeksche Waard
  • Jaco Sterk – TadaTel

Interview Finalisten – Als eerste: Michka Chel

Met alle drie de finalisten hebben we uiteraard gesproken. Het werden leuke gesprekken. Michka heeft als eerste haar verhaal verteld. Lees het hieronder!

Hoe ben jij als persoon? 

Ik ben ruim elf jaar kok. Omdat ik wil wonen en werken waar de producten groeien, verhuisde ik in 2015 vanuit Utrecht naar de Hoeksche Waard. In een kookstudio in Rotterdam kon ik vervolgens het stokje van de chef overnemen. Dat beviel mij zo goed: zelf smaken creëren en mensen meer meegeven dan een mooi opgemaakt bord.

Bovendien kreeg ik veel complimenten over het enthousiasme dat ik uitstraal. Zo ontstond het idee om een eigen kookstudio op te zetten. De beste keuze die ik tot dusver in mijn carrière heb gemaakt, want ondernemer zijn geeft energie, vrijheid en heel veel inspiratie.

Ik ben vrolijk, creatief, enthousiast, nieuwsgierig en een tikkeltje eigenwijs en gek. Ik probeer het ook altijd iedereen naar zijn/haar zin te maken. Tijdens de kookworkshops ben ik echter wel dé chef en kan ook streng uit de hoek komen, iets wat mensen niet direct van mij verwachten. Maar de verantwoordelijkheid neem ik zeer serieus en laat dit ook blijken aan mijn klanten. Uiteindelijk komt altijd alles goed. Vertrouw en geloof in jezelf is mijn positieve drijfveer.

Ik woon in Klaaswaal op een dijk, buitenaf en heb vele dieren om mij heen. Iets waar ik als klein meisje al van droomde. In mijn vrije tijd beoefen ik yoga, speel piano en ga ik vaak naar concerten of mijn lievelingsland Italië waar ik als kok ben opgeleid.

Daarnaast vind ik het heerlijk om vrienden over de vloer te hebben, de open haard aan te steken en filosofische gesprekken te voeren over van alles en nog wat. Bordspelletjes en tennis zijn ook erg aan mij besteed, maar let op ik ben heel competitief dus wees gewaarschuwd als je aanschuift.

Ik wandel met mijn honden overal door de Hoeksche Waard en vind het heerlijk om met iedereen een praatje te maken. Ook mijn gepensioneerde buren (oud melkveehouders) breng ik graag een bezoek om te luisteren naar de verhalen over het oude Hoeksche Waard en de ontwikkelingen die het eiland op allerlei vlakken heeft meegemaakt.

Hoe geef jij invulling in je onderneming aan het thema “Ondernemen in een veranderende omgeving”?

Kookstudio Hoeksche Waard wordt de eerste kookstudio in de Hoeksche Waard en omgeving. Waar persoonlijke benadering en samenwerking met lokale producenten centraal staat. Tijdens kleinschalige kookworkshops inspireer en enthousiasmeer ik mijn klanten. Mijn doel is om mijn klanten te laten kennismaken en zelf initiatief te laten nemen met seizoensingrediënten, professionele keukenapparatuur en klassieke kooktechnieken.

Zo stimuleer ik om samen te werken, zintuigen te gebruiken en jezelf culinair te verbeteren maar bovendien weer de verbinding te krijgen met lokale producten van het seizoen en ouderwetse kooktechnieken. ‘Van globaal naar lokaal’. In een tijd waarin alles via schermen gaat brengt een kookworkshop iedereen weer dichter bij elkaar van individu naar samen en aandacht voor elkaar. Door de achtergrond van de producten waarmee wordt gekookt hoort de kookstudio in de Hoeksche Waard.

Hoe zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?

Kookstudio Hoeksche Waard is over vijf jaar een bedrijf waar vele Hoeksche inwoners en ondernemers samen hebben gekookt, geborreld, gedronken en zijn samengekomen. Kortom een bedrijf waar mooie belevingen en herinneringen zijn gemaakt en dat bekend is in de Hoesche Waard en omgeving. Niet alleen om de kookworkshops maar ook om de sfeer, het eten, kwaliteit, de hele entourage en persoonlijke benadering.

Daarnaast wil ik in de toekomst op maatschappelijk gebied scholen en producenten samen brengen in de kookstudio. Denk aan een educatief schooluitje waarbij de klas leert, ziet, proeft en beleeft hoe de boer zijn producten teelt en verwerkt. Om zo meer verbondenheid te creëren. Dit is pas één voorbeeld voor de toekomst, zo heb ik er nog vele om over te dromen.

Vijf jaar verder is de kookstudio meegegaan met nieuwe trends op het gebied van voedsel, recepturen, duurzaamheid, food waste, horeca-apparatuur en andere innovatie in de foodindustrie. Kookstudio Hoeksche Waard zal dan niet alleen een locatie zijn voor kookworkshops, maar ook een plek die mensen inspireert, samenbrengt, ontspant en onderwijst.

Ook zijn over vijf jaar zijn als het goed is al mijn leningen afgelost en ben ik financieel onafhankelijk. Dit geeft ook weer ruimte voor de toekomst. Ook hierover heb ik al vele ideeën. Maar ik focus mij nu eerst op de startersprijs, de opening in november en de vele boekingen die al voor dit jaar binnen zijn gekomen. Ik geniet van dag tot dag.

Wat betekent het Startersnetwerk Hoeksche Waard voor jou?

Toen ik mij een klein jaar geleden bij Startersnetwerk heb aangesloten was ik onzeker over mijn idee, mijn voorkomen en de manier waarop ik mijn pitch vorm moest geven en presenteren. Startersnetwerk heeft in mijn optiek alle beren op de weg weggenomen en mij laten inzien dat ondernemerschap in je hart zit en daarna pas in je hoofd. Op het moment dat je doet waar je passie ligt, doe je dit vanuit je gevoel en is het ondernemerschap oprecht en eerlijk.

Zonder opsmuk of gelikte woorden heb ik mij de eerste keer gepresenteerd aan het netwerk als mijzelf. De reacties waren zeer positief en zo ben ik erachter gekomen dat je je niet anders hoeft voor te doen dan wie je werkelijk bent. Dit geeft energie, vertrouwen, neemt de onzekerheid weg, brengt je tot de kern en laat je zoveel groeien dat ik niet eens wist dat ik dit in mij had.

En nu bijna een jaar later open ik mijn eigen kookstudio, presenteer ik voor een groep mensen alsof ik dit altijd al heb gedaan en zit ik in de finale van de startersprijs 2017. Ik geniet en beleef alles wat er is gebeurd en wat er komen gaat met volle teugen en meer dan honderd procent inzet en energie. Blijf altijd kritisch, sta open voor alles en wees reflexief. Zo leer ik elke dag bij en sta ik steviger in mijn schoenen dan ooit. Startersnetwerk heeft mij dus een bijzondere opstap gegeven naar een toekomst waar ik zeer positief tegenover sta en waar ik bovendien uitzonderlijk veel zin in heb.

Waarom moet jij winnen? 

Kookstudio Hoeksche Waard is naast een innoverende kookstudio ook een nieuw en jong bedrijf dat mensen en ondernemers uit de Hoeksche Waard en omgeving met elkaar in verbinding brengt. ‘Samen koken, eten en genieten’. Even geen eenheidsworst  in een tijd waarin alles altijd voor handen is, foodboxen aan de deur worden bezorgd en recepten op de verpakkingen staan, stimuleert de kookstudio weer terug naar de basis en naar jezelf te gaan.

Proeven, proberen en creëren. Lokale producenten kunnen in de kookstudio ook hun producten doorontwikkelen. De kookstudio is dus ook een proeflokaal om producent en consument te koppelen door ‘land met bord’ te verbinden.

Daarnaast is de startersprijs 2017 een ongelooflijke aanmoediging en toont dat een kookstudio in de Hoeksche Waard een unieke aanwinst is. De kookstudio wil laten zien en inspireren dat samenwerking met andere lokale ondernemers versterkt zowel op creatief, klantgerichtheid, strategisch zakelijk en persoonlijk vlak.

De kookstudio opent eind november haar deuren en de startersprijs zal een welkome bijdrage leveren aan positieve publiciteit op het juiste moment als kers op de taart van een jaar lang werken naar de opening en alles wat daarbij is komen kijken en iedereen die daar aan heeft bijgedragen.

Programma Startersprijs 2017: Live Event De Finale!

Na lang wachten is het programma van het Live Event bekend:

Programma 15 november 2017
17.30 uur Inloop met welkomst drankje en hapje
18.15 uur Start programma

Voor de pauze stellen de finalisten zich aan u voor, waarna door het publiek gestemd kan worden.

Tijdens de pauze is er een buffet-diner.

Na de pauze wordt de winnaar van de Startersprijs Hoeksche Waard 2017 bekend gemaakt

Tijdens de avond zullen de Fountainheads, trendverkenners en innovatieversnellers, ons in een sneltreinvaart een actueel overzicht te geven over uiteenlopende trends en bewegingen.

22.30 uur Einde programma

Onze gastsprekers van de avond: De Fountaintheads.

Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman zijn de gastsprekers en trendverkenners bij Fountainheads. Zij dagen ondernemende mensen uit anders naar hun eigen toekomst te kijken.

Zij houden van het huidige tijdperk en bestuderen continu de trends en bewegingen die gaande zijn. Er zijn zoveel nieuwe mogelijkheden en door anders te kijken zie je zoveel meer. Met hun Wake-Up Call stimuleren ze je om functieloze tijd te creëren zodat je je eigen trendverkenner kan worden.

Wim en Jan-Henk staan te popelen om je te inspireren om jouw reis naar ‘het grote onbekende’ van de toekomst te starten.

Bekijk hun filmpje op: https://youtu.be/GcA9LGUQKuQ